fogyasztáscsökkentés

Részben fogyasztói igények, részben létesítési szabályzatokban rögzített követelmények határozzák meg, hogy egy adott helyiségben milyen hőmérsékletet, megvilágítási szintet kell biztosítani. Az ehhez szükséges energia mennyiségét viszont az adott épület fizikai tulajdonságai és gépészeti rendszerei. Rossz hőtechnikai jellemzőkkel bíró épületben a felhasználókhoz jutó energia többszöröse jön be a szolgáltatói vezetékeken, és távozik a szigeteletlen falakon, födémeken, hézagos ablakokon és egyrétegű üveggel szerelt acél portálokon keresztül. Első és legfontosabb lépés ezeknek a veszteségeknek a mérséklése. Kézenfekvő megoldás a határoló felületek hőszigetelése, és a mai követelményeknek megfelelő nyílászárók beépítése, valamint a korszerűtlen világító és egyéb nagyfogyasztók cseréje. Természetesen az lényeg itt is a részletekben van, csak testreszabott, jól megtervezett megoldásokat szabad kivitelezni. A „máshova is 6 cm hőszigetelést szoktam tenni” kivitelezői ajánlat az adott épület felmérése nélkül könnyen egyszerű pénzkidobáshoz vezethet, megtakarítás helyett.

Minden esetben fontos a jelenlegi állapot pontos felmérése, számítások és a lehetőségek számbavétele. Csak így lehet biztosítani, hogy a felújított épület megfeleljen a mai energetikai követelményeknek, és a benne élőknek is javuljanak a körülményei.

fűtés és meleg víz előállítás

Az 1980-1990-es évek földgázosítási programjainak következtében a közintézmények legtöbbjében vezetékes gázszolgáltatás van, és 15-20 éves alacsony hatásfokú gázkazánokkal fűtenek, készítenek használati meleg vizet. A gáz árának emelkedésével párhuzamosan megfigyelhető az intézményüzemeltetők fokozódó földgáz ellenessége is, tekintettel az egyre nehezebben kigazdálkodható számlákra. Az előző pont szerinti fogyasztáscsökkentéssel 30-40%, a kazánok cseréjével további 25-30%, a fűtési rendszer átalakításával, időjárás követővé és programozottá tételével újabb 10-15% megtakarítás érhető el. Ez mindösszesen a fűtésszámla 50%-os vagy nagyobb csökkenését jelenti. Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a veszteségek csökkenése miatt a hőtermelő berendezéseket is újra kell méretezni.

megújulók

Napenergia, szélenergia, földhő, faparíték vagy más biomassza, biogáz: megújuló energiahordozók, amelyeket többféle, árban, teljesítményben, üzemeltetési költségben nagyon eltérő technológiával lehet felhasználni. Az épület funkciója (például kórház vagy iskola) és az egyes technológiák sajátos tulajdonságai – zaj, tervezhetetlen termelés, tárolási, szállítói nehézségek – miatt minden esetben az igényhez (mennyiség és időbeli eloszlás) kell kiválasztani és méretezni a hő- és villamosenergia termelő berendezéseket, tárolókat, valamint műszaki és gazdasági számításokkal kell meghatározni a megújulók és a hagyományos energiahordozók (földgáz, vezetékes villany) optimális arányát.

Az ÖKOVILL kft. partnereinek a gondos felmérést, optimális technológiai megoldást és a beruházás finanszírozásához és lebonyolításához szükséges támogatást nyújtja.

 
  info@okovill.hu
  +36/20-584-8081